Toont alle 2 resultaten

69,95
Nieuw

Houten speelgoed: we love it! Want zeg nou eerlijk, het oog wil ook wat. Maar houten speelgoed heeft ook veel voordelen op het gebied van de ontwikkeling van je kindje. Wat zijn de voordelen precies van houten speelgoed ten opzichte van plastic speelgoed? En waar vind je mooi houten speelgoed?
Hieronder geven we vier redenen waarom het beter is om te kiezen voor houten speelgoed:

1. Milieuvriendelijk
Wist je dat 40% van alle plastic producten binnen 1 maand na aankoop op de afvalberg terecht komt? Indien je dus een milieubewuste keuze wil maken als het op speelgoed aankomt kun je beter kiezen voor houten speelgoed.
Het maken van houten speelgoed brengt niet veel grondstoffen met zich mee: hout, eventueel lijm, schroeven en verf op waterbasis. Meer is er meestal niet nodig om een prachtig stuk speelgoed te maken.
Een misvatting over houten speelgoed is dat het slecht zou zijn voor het milieu omdat er bomen voor moeten worden gekapt. Onze leveranciers zetten zich in voor het milieu en klimaat door op een duurzame manier te produceren. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van rubberbomen.
Een rubberboom stopt na 15 jaar met het produceren van rubber. Vroeger werden de ‘oude’ bomen verbrand. Nu worden ze gebruikt om houten speelgoed te maken. Daarnaast planten producenten van houten speelgoed opnieuw bossen om het evenwicht in stand te houden. Zo ontstaan duurzaam beheerde bossen.

Duurzaam
Houten speelgoed is duurzaam: het gaat veel minder snel kapot dan plastic of stoffen speelgoed. Het is bovendien bestand tegen vrijwel elk peuter- en kleutergeweld: pas eerder op voor deuken in je vloer als er mee wordt gegooid. Hout kan tot slot veel beter dan plastic weer worden afgebroken en gerecycled.

2. Educatief
Houten speelgoed heeft zoveel meer speelmogelijkheden dan een plastic stuk met felle kleuren en geluid. In eerste instantie ziet een fel gekleurd stuk speelgoed met veel lichtjes en geluid er misschien indrukwekkend uit, maar je kindje zal er ook snel op uitgekeken zijn. Bovendien zorgt het in veel gevallen voor overprikkeling.
Bij houten speelgoed wordt de fantasie en creativiteit van kinderen meer gestimuleerd en geprikkeld. Het is eenvoudig, waardoor het een eindeloze mogelijkheid heeft voor fantasiespel en open end play.

Bijvoorbeeld onze houten regenboog. Dit speelgoed is eenvoudig en kan op zoveel manieren gebruikt worden: peuters kunnen er mee bouwen, stapelen en sorteren. Als je kind ouder wordt is de regenboog te gebruiken als omheining voor dieren, voor tunnels en bruggen, een wieg voor de pop of om mooie bouwwerken mee te maken. Daarnaast kan je het ook gebruiken om de motorische en verstandelijke ontwikkeling te stimuleren: tellen van de blokjes, sorteren van klein naar groot, de verschillende vormen benoemen, etc. De regenboog stimuleert de fantasie en kan bijna in elk spel gebruikt worden. Maar is bijvoorbeeld ook mooi als eye catcher in elke woonkamer!

Cognitieve vaardigheden
Houten speelgoed verbetert het geheugen, de telvaardigheid en het balansgevoel. Denk bijvoorbeeld aan die leuke stapelregenbogen met kleuren: je kleine leert de volgorde van kleuren, hoeveel kleuren er in de regenboog zitten en hoe je de kleuren moet stapelen zodat ze ook in balans blijven staan.

Zintuigen
Elke boom is verschillend, en zo is ook elk stuk houten speelgoed uniek. De textuur van houten speelgoed is telkens weer anders en vaak komen ze in de mooiste kleuren. Het gevoel en geluid van houten speelgoed brengt je kleine al in een vroeg stadium in contact met de natuur. Zo breng je buiten naar binnen en leren kinderen van jongs af aan natuurlijke materialen kennen.

Motoriek
Hout is een natuurproduct en brengt je kleine in contact met de natuurwetten. Het gewicht, de wrijving, het geluid: naar mate kinderen meer met houten speelgoed spelen, zullen ze steeds beter snappen hoe ze met bepaalde voorwerpen moeten omgaan. Anders dan bij plastic, vertelt de grootte van een stuk houten speelgoed iets over de zwaarte ervan. Daarnaast wordt veel houten speelgoed ontworpen speciaal om de motoriek van kinderen te verbeteren. Denk maar aan het wobbelbord of houten loopfietsjes.

Fantasie
Omdat houten speelgoed (meestal) gemaakt is van basisvormen, moet je kindje zelf aan de slag met zijn fantasie om er een verhaal omheen te verzinnen. Plastic speelgoed bevat vaak geluid en muziek waardoor verhaallijnen je kleine als het ware in de schoot worden geworpen. Een houten blok is in de ogen net zo goed een auto als een boot. Zo heb je eindeloze mogelijkheden om urenlang te spelen!

Focus
Uit onderzoek blijkt dat spelen met hout zorgt voor een diepere concentratie en focus bij kinderen dan spelen met andere soorten materialen. Vooral het aanraken van hout zorgt ervoor dat kinderen rustiger worden, wat suggereert dat spelen met hout een neurologische invloed kan hebben op het brein.

3. Duurzaam en tijdloos
Laten we eerlijk zijn, voor kwalitatief houten speelgoed betaal je een hogere prijs. Maar het is ook bewezen dat kinderen er veel langer mee kunnen spelen. Plastic speelgoed gaat nu eenmaal sneller stuk, waardoor het jammer genoeg op de afvalberg terecht komt. Bovendien kan het meeste plastic speelgoed niet gerecycleerd worden.
Houten speelgoed daarentegen kan tegen een stootje. Hierdoor kan het aan verschillende generaties doorgegeven worden en is zo goed als onverslijtbaar. Hoe mooi is het als je jouw kinderspulletjes door kan geven aan de volgende generatie? Daarnaast is het uiteraard biologisch afbreekbaar, wat nog beter is voor het milieu. Kortom: heet is zeker de moeite waard om iets meer te investeren in houten speelgoed, want op termijn haal je er alleen maar winst uit. Voor jezelf en voor het milieu!

Wist je dat er onder houten speelgoed ook heel wat klassiekers zitten die al generaties mee gaan? Denk maar aan de houten regenboog, houten (loop)fiets, een houten schommelpaard, houten stapelblokken, houten auto’s, en nog veel meer!

Decoratief
Toegegeven: Het oog wil ook wat. Minimalistische, ronde vormen en natuurlijke aardse tinten – we love it! Zo is houten speelgoed niet alleen een betere en bewustere keuze maar staat het ook nog eens prachtig in de babykamer, kinderkamer, of in de woonkamer. Dus speelt je kindje er niet meer mee? Geef je interieur een extra touch met mooi houten speelgoed. Check onze collectie duurzaam en decoratief houten speelgoed hier!

4. Veiligheid
Baby’s en kindjes stoppen graag alles in hun mond. Zo leren ze vormen en structuren kennen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het speelgoed waar ze mee spelen geen schadelijke stoffen bevat. Houten speelgoed wordt gemaakt en behandeld met natuurlijke materialen en ze bevatten geen schadelijke stoffen.
Let wel op: niet elk stuk houten speelgoed is veilig. Er worden, jammer genoeg, nog heel wat stukken houten speelgoed goedkoop aangeboden, onder het mom van duurzaam speelgoed (want het is hout). Het is dus belangrijk dat je bij het kopen van houten speelgoed goed oplet waar het vandaan komt. Tsuki The Label kiest zijn leveranciers en merken zorgvuldig zodat we er zeker van zijn dat alles gemaakt is volgens strenge normen en dat het houten speelgoed 100% veilig is.
Als je gecertificeerd, duurzaam houten speelgoed koopt, kan er je ervanuit gaan dat er alles aan is gedaan om de veiligheid van je kindje te waarborgen. Stikgevaar komt veel voor bij plastic speelgoed: de kleine onderdelen zijn makkelijk af te breken. Bij hout moeten zelfs volwassenen heel goed hun best doen om het kapot te maken.

Hout bevat in principe geen schadelijke stoffen. Bij de productie worden er, als het goed is, geen giftige stoffen gebruikt. Bij beschilderd hout moet je echter wel opletten:
- check het DIN 53160-keurmerk (dit garandeert dat de verf zweet- en speekselconsistent is);
- check of er delen loslaten, het speelgoed gek ruikt of scherpe hoeken/kanten heeft.
De Consumentenbond geeft een aantal tips om veilig houten speelgoed te kopen.

Meer inspiratie opdoen tussen het houten speelgoed? Neem dan hier een kijkje!